Kost

I Akalasigruppen har mad ofte været et samtaleemne, og også her viser det sig, hvor forskelligt, patienter kan være i stand til at spise. Nogle har svært ved at spise salat pga. krøl på spiserøret, mens andre har svært ved brød pga. manglende bevægelse i spiserøret.
 
Der er flere blandt patientgruppen, der har haft gode erfaringer med at følge en syre/base opdeling i kosten, hvor baseprodukter udgør 80% og syreprodukterne udgør de resterende 20% af måltidet. Dette er også med til, at der ikke dannes yderligere syre i maven, som kan få mavemunden til at snævre sammen hurtigere og give halsbrand. Denne fokus på syre/base diæt bekræftes ved, at mange i gruppen oplever øget besvær og halsbrand, når de indtager hvidt brød, ris, pasta, forarbejdet mad samt fede retter som pizza, lasagne, flødesauce, stærk mad, spiritus og vin.
Der er ligeledes en del, der finder det hjælpsomt at blive vegetarer, da de oplever at kød er med til at give dem kramper eller spisebesvær.
 
Da Akalasi er en sygdom i spiserøret, som rammer i forskelligt omfang og tempi, er det meget svært at give generel vejledning på dette område. Diætplanlægning bør altid foregå i samråd med en kyndig diætist eller egen læge, der kan vejlede dig til, hvilken mad du kan og bør spise for ikke at gå glip af vigtige næringsstoffer. 
Det er vigtigt at understrege, at Akalasiforeningen ikke henviser til en bestemt diættype eller kan påtage sig ansvar for valgte diæter, eftersom nedenstående diæters effekt ift. Akalasi er udokumenterede.
 
Et godt råd generelt at følge uanset, hvordan du spiser, er dog; DRIK VAND. Drik rigeligt med vand, så du kan få skyllet evt. rester ned og undgå madophobning og svamp. Danskvand og cola kan være en god hjælp, når der er mad, som driller og ikke vil glide hele vejen ned, da kulsyren i dem hjælper maden på vej.
    
Akalasiforeningen | CVR: 36137576 | Præstemarksvej 6, 4653 Karise